La muntanya no és nostra

Silenci, esforç i paisatge

Festival de muntanya de l'Edat de Gel organitzat per l'escola d'esports de muntanya Grischa a la comarca de la Via Mala amb cursos d'escalada en gel, cursos d'allaus i cursos d'esquí de muntanya

El silenci trencat

Els qui practiquen esquí de muntanya busquen silenci, esforç i paisatge.

Pugen a ritme lent, llegint rastres a la neu, respirant el fred i gaudint d’un entorn que senten viu. Tanmateix, cada cop és més difícil trobar aquest silenci. El brunzit persistent de les motos de neu ho envaeix tot.

Una activitat sense control

Aquesta pràctica no està regulada com cal: fora de les zones protegides, tot s’hi val. Aquestes màquines circulen, pràcticament sense restriccions, per qualsevol indret. Cada cop més potents, travessen boscos i carenes com si fossin circuits privats. No hi ha horaris, ni zones delimitades, ni cap regulació efectiva. Mentrestant, uns pugen amb esquís i respecte, d’altres ho destrueixen amb soroll i benzina. No és una molèstia puntual: és una invasió creixent.

Una muntanya viva, no un circuit

El problema és la idea que la muntanya és només un espai per consumir, estil Fast & Furious. Però no ho és. A la muntanya hi ha vida. Fins i tot a ple hivern, la fauna s’hi refugia i lluita per sobreviure. En aquesta època, molts animals —com les perdius blanques o els galls de bosc— viuen amb les reserves d’energia al límit. Quan una moto els espanta, fugen o aixequen el vol. Aquest fet, sovint, provoca un sobreesforç que pot causar la seva mort.

Tot per una activitat purament recreativa, sovint promoguda per guies i empreses turístiques sense tenir en compte l’impacte.

Impacte ambiental i social

Tant a l’hivern com a l’estiu, les motos contaminen, erosionen i trenquen la convivència entre usuaris. La muntanya no és un parc temàtic. És un ecosistema fràgil i finit.

D’altra banda, hi ha poca o nul·la vigilància per part de les autoritats comunals, que tenen la competència sobre l’accés al medi natural a cada parròquia. Per aquest motiu, molts esquiadors de muntanya i naturalistes han expressat el seu malestar a fòrums i xarxes socials.

Cal una regulació urgent

Cal una llei clara i efectiva a nivell nacional: zones restringides, vigilància, sancions. Sobretot, però, cal una altra mirada. La muntanya no és nostra. És viva. I ens toca defensar-la.

Una crida als amants de la muntanya

Per acabar, convido els amants de la muntanya a organitzar-se, a escriure a les institucions, a fer sentir la seva veu.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *